Vols tenir èxit? Fracasa!

Què és l’èxit? Què és el fracàs? Parlem d’aquestes dues paraules com si fossin termes simples i definits. Èxit, bo; fracàs, dolent. Però en realitat, no ho són! És impossible definir-los amb absoluta certesa, ja que depèn del context del qual estiguem parlant. Què defineixes com a fracàs? Deixar una carrera o feina que ja no t’agrada per a dedicar-te a altres passions? Que les tasques que hagis fet tinguin alguns errors? Obtenir una nota baixa en un examen?

La por al fracàs és una cosa normal en els éssers humans, ja que tothom ens ha dit almenys una vegada que fracassar està malament, o fins i tot que és una cosa vergonyosa. De fet, fallar té molts altres sentiments associats: empipament, por al rebuig, amargor, decepció, frustració… Així que és normal que intentem evitar-lo costi el que costi.

Quin és el problema d’evitar el fracàs? Si tractem d’evitar el fracàs, acabem evitant córrer riscos i aprofitant oportunitats noves. O pitjor encara, pot portar-nos a renunciar a la nostra cerca probablement quan estem a punt d’aconseguir el que volem. És important recordar que mentre seguim endavant, cada pas en el camí ens portarà a la nostra meta. Pot haver-hi alguns moments en els quals hagis de fer un pas enrere, prendre una altra direcció o replantejar-te la meta en si, però tots aquests moments són part d’un procés que ens portarà als nostres objectius i a trobar la felicitat després de tant d’esforç.

Dit això, només si estem disposats a exposar-nos al fracàs, podrem tenir èxit. Caminar de “puntetes” per la vida ens estalviarà molts contratemps, però al mateix temps ens impedeix aconseguir tot el que volem. O creus que Madonna, Picasso o Messi mai van fallar? És important ser conscient de les eines que tenim i les que necessitem perfeccionar o adquirir. A més, és important identificar quines pors són reals i quines són imaginàries. Això t’ajudarà a tenir una perspectiva més realista de la situació a la que t’estàs enfrontant.

El fracàs és un element clau en l’aprenentatge i el creixement. És l’entrenament que necessitem per a aconseguir els nostres objectius. Recorda que el que ens fa valents no és no tenir por sinó, la nostra capacitat de sentir por i continuar sentint-nos segurs que serem capaç d’afrontar les conseqüències dels nostres actes. Si no és el que esperàvem, haurem de tornar a intentar-ho o utilitzar una altra estratègia. Recorda: un d’aquests intents també podria conduir a l’èxit! No hi ha res més satisfactori que obtenir allò en el que realment creiem malgrat la lluita.

En estudiar una llengua com l’anglès, en la que s’han d’aprendre tantes paraules noves, i estructures gramaticals, entre d’altres qüestions, podem pensar: això és molt difícil, no ho aconseguiré! Són pensaments que nosaltres, els teachers, escoltem sovint. No obstant, cada correcció o suggeriment que realitzem és per al creixement de l’alumne, és un graó per a aconseguir un millor acompliment, una ajuda per a millorar. A la Bristol, creiem que els errors no són un fracàs, sinó que són una oportunitat per a aprendre i créixer.

Així que, la propera vegada que alguna cosa no surti com esperaves, recorda que has de seguir endavant, ja que amb cada pas estàs més prop d’aconseguir el teu objectiu!

BIBLIOGRAFIA

Sussex Publishers. (n.d.). How to conquer fear of failure. Psychology Today. Retrieved October 18, 2022, from https://www.psychologytoday.com/us/blog/smashing-the-brainblocks/201801/how-conquer-fear-failure#:~:text=Fear%20of%20failure%20is%20the,your%20ability%20to%20leverage%20fear

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *